Waarom een Bullet Journal?!

Oké, eerlijk is eerlijk; ik vond het maar wat overdreven; die Bullet Journals. Je leven organiseren met een Bullet Journal?! Waarom al je activiteiten op een mooi versierde pagina schrijven, terwijl ze ook gewoon in je (digitale) agenda staan?! En waarom dingen bij gaan houden die je normaal helemaal niet bijhoudt op papier? Die dingen kostten alleen maar tijd. Toch?

Probeer het!

Een tijd geleden tipte iemand mij. Ze zei: “ga het gewoon eens een paar weken proberen”. Ik ben het gaan doen. En ja, het kostte tijd. Maar het leverde ook veel op! Ik kreeg weer veel meer overzicht! Alles wat ik moest onthouden of wat ik belangrijk vond, ging ik opschrijven. Wat gaf het veel rust in mijn hoofd. Heerlijk! Nu pak ik maar wat graag m’n Bullet Journal erbij. Ik kijk er zelfs bijna elke dag in. Vaak schrijf ik er snel even wat in op. Alle belangrijke dingen heb ik in één boekje bij de hand. Ik maak maandoverzichten, waardoor ik goed weet wat er die maand op de planning staat. Ook schrijf ik er mijn to-do-lijstjes in. Ik maak daarin onderscheid in wat ik die dag wil doen en wat ik bijvoorbeeld die week of maand gedaan wil hebben. Zo begin ik meestal heel overzichtelijk de dag. Het helpt mij om te focussen op belangrijke dingen.

Ook al kun je heel veel dingen digitaal bijhouden, soms geeft het opschrijven gewoon meer rust en overzicht. Ik vind dat echt een meerwaarde!

Wat past bij jou?

In een Bullet Journal kun je van alles bijhouden. Ik heb voor jullie een bord aangemaakt op onze Pinterestwie weet doe je er leuke ideeën op. Je kunt kiezen voor een eenvoudig design,  je kunt ook lekker creatief aan de slag gaan met mooie lettertypes, stickers en washi tape.
Je moet bijhouden wat bij jou past. Dat is in het begin een beetje uitzoeken. Je merkt vanzelf wat jij wel of niet handig vindt. Er zijn mensen die bijhouden of ze voldoende water of vitamines hebben genomen; dat past niet bij mij. Ik wil niet voor elk glas water m’n Bullet Journal hoeven pakken. Wat ik wel echt bijhoud zijn m’n maand- en weekoverzichten met belangrijkste afspraken. Dit geeft mij overzicht. Ook to-do-lijsten kan ik niet meer wegdenken. Ik houd van lijstjes. 🙂

Wat kun je bijhouden?

Ik noemde al een aantal dingen die je bij kunt houden in je Bullet Journal: maand- en weekoverzichten, liters water die per dag drinkt, enzovoorts. Ik zet nog een aantal lijstjes voor je op een rijtje:

  • to do (per dag en per week of maand)  
  • planning (markeer belangrijke afspraken per maand)
  • doelen (per kwartaal of jaar)
  • wishlist (en ook die van je man en kids; altijd handig!)
  • bucket list (leuk om later terug te zien!)
  • boeken en films die je hebt gelezen/gezien of wilt lezen/zien
  • favoriete quotes en mooie citaten
  • grappige uitspraken van je kids
  • uitgaven en inkomsten van jullie gezin
  • vakantieplannen (lang leve de voorpret!)

Overzicht

Als je begint, maak dan een soort inhoudsopgave; een index. Je kunt elke pagina die je gaat beschrijven, meteen nummeren en dit verwerken in de index. Maak ook ergens vooraan in je Bullet Journal een pagina met je belangrijkste tekentjes (keys) aan. Dit is de legenda van jouw Bullet Journal. Zo vind je later snel wat je nodig hebt en houd je overzicht in je Bullet Journal. 

Starten maar!

Koop een mooi boekje. Dat kan een gewoon notitieboekje zijn of een echt Bullet Journal. Deze hebben als voordeel dat ze meestal gestippeld papier hebben, waardoor je heel makkelijk lijnen e.d. kan trekken. Verder kun je mooie pennen kopen, bijvoorbeeld van Stabilo. Natuurlijk kun je ook gewoon je fijne balpen met een paar markeerstiften gebruiken!

PS: heb jij nog leuke tips en tops voor het gebruik van een Bullet Journal? Plaats ze onder deze blog! We zijn benieuwd!

Post a Comment